Annonce

Annonce

Svar: Får vores datter for meget mad?


23. oktober 2017

Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Caroline

Tak for dit brev :) Og stort tillykke med den lille pige :)

Jeres datter er 6 uger gammel og vejer 5100 gram. Det betyder, at hendes udregnede behov lige nu er 160 x 5.100 = 816 ml. Hvis hendes vægt er steget yderligere er hendes døgnbehov højere. Det betyder, at fordelt på 6-8 flasker i døgnet, så skal hun tilbydes mellem ca 110-135 ml i hver flaske, og da I giver hende ca. 120 ml hver gang, så lyder det meget passende.

Det er sådan, at det ofte er forholdsvist let at spise af en flaske (i modsætning til at spise af et bryst), og et flaskemåltid er derfor ofte hurtigere overstået. Det betyder, at hun måske ikke helt når at fornemme mæthed.. Der er naturligt forskel på, om hun bruger 20-30 minutter på at "tømme et bryst" eller bruger 10-15 minutter på at tømme en flaske, måske spiser hun endda nogle gange hurtigere...

Derfor kan det være en idé at bruge en flaske og en flaskesut, som giver et lidt langsommere flow, og hvor hun skal arbejde lidt mere for føden. Det kan f.eks. være en Calma flaske fra Medela. Det er en unik sutteflaske, som sikrer, at hun skal bruge lidt længere tid og lidt flere kræfter på at få mælken ud af flasken.

Det kan også nogle gange hjælpe at skifte til en flaskesut med færre huller eller en lidt mindre flaskesut, dog ikke så lille, at hun ikke vil kunne svøbe omkring den og spise rigtigt.

Nogle gange kan det også hjælpe at lægge en skiftning ind undervejs i flaskegivningen, fordi I på den måde får ...


Annonce

... givet hende en bøvsepause, sikrer at hun når at kunne fornemme lidt mæthed undervejs, og når hun så er skiftet, så tilbyder I hende flasken igen og lader hende afslutte måltidet, hvorefter hun så måske vil føle sig lidt mere mæt :) Når det er sagt - hvis hun bliver helt ulykkelig over, at I afbryder måltidet halvvejs, så skal I naturligvis ikke gøre det.

Det, at hun hurtigere spiser af en flaske og ikke ligger og sutter så længe, kan også gøre, at hendes suttebehov er større, end hvis hun blev ammet. Så når hun virker søgende og stadig gerne vil sutte, så behøver det ikke nødvendigvis at handle om behov for mere mælk, men det kan godt handle om behov for at sutte. Og derfor kan det være en god idé, hvis I kan introducere hende for en sut. Så når hun er færdig med at spise af flasken, så tilbyder I hende en sut. Det vil stille hendes suttebehov, det vil hjælpe mælk og luft igennem hendes mave- og tarmsystem, og det vil gøre, at hun får lidt tid til at begynde at fornemme mæthed af den mælk, som hun har indtaget.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

For at vurdere, hvorvidt jeres datter vokser som hun skal og om hendes vægt og længde passer sammen, så skal du sætte hendes vægt og længde mål ind på kurverne, som du finder i livets bog på medlemssiden.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre :) Du kan med fordel også læse min bog "Helens bog om amning og flaske". I den finder du mange gode råd omkring erstatning, flaskestillinger, flaskeproblemer...

Glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce